Kork hevet op af vinflaske

Hvorfor Smager Vin af Prop?

Vinens verden er både kompleks og fortryllende, fyldt med nuancer og subtiliteter, der kan ændre en almindelig middag til en mindeværdig oplevelse. Men indimellem støder man på en flaske, hvis indhold ikke bringer glæde, men snarere en ubehagelig overraskelse: Vinen smager af prop. Dette fænomen, kendt som "propfejl" eller på engelsk "cork taint", er en uvelkommen gæst ved enhver vinsmagning. Men hvad er årsagen til, at vin kan komme til at smage sådan, og hvad kan man gøre ved det?

Årsagen til Propfejl

Propfejl opstår, når en forbindelse kaldet 2,4,6-trichloranisol (TCA) findes i vinen. TCA dannes gennem en reaktion mellem klor og skimmelsvamp, som kan findes på naturlige korkpropper. Det er vigtigt at bemærke, at det ikke er selve korken, der er problemet, men den forurening, som korken kan blive udsat for enten under produktion eller opbevaring. Selv en mikroskopisk mængde TCA kan påvirke en hel flaske vin, og det er kendt for at give vinen en fugtig, mugne eller papkasse-lignende aroma og smag.

Hvordan Undgås Propfejl?

Industrien har taget flere skridt for at mindske risikoen for propfejl. Her er nogle af de metoder, der anvendes:

Alternativer til Naturlig Kork

 • Skruelåg: Disse eliminerer risikoen for TCA-kontaminering og er blevet mere almindelige, selv blandt nogle premium vine.
 • Syntetiske korkpropper: Fremstillet af plastik og andre ikke-organiske materialer, disse propper kan ikke blive inficeret med TCA.

  Forbedrede Kvalitetskontroller

  • Kemisk Analyse: Avancerede testmetoder anvendes nu til at opdage TCA i korkpartier, før de bruges.
  • Behandling af Kork: Nye metoder til rensning og behandling af kork er udviklet for at reducere risikoen for TCA-dannelse.

   Hvad Gør Man, Hvis Vinen Smager af Prop?

   Desværre, når først en vin er påvirket af TCA, er der ikke meget at gøre for at redde den. Den bedste løsning er at returnere vinen til forhandleren eller producenten. De fleste vinhandlere og vinproducenter er opmærksomme på problemet og vil ofte tilbyde en erstatningsflaske eller refusion.

   Afsluttende Tanker

   Selvom propfejl kan være en skuffelse, er det værd at huske, at vinindustrien har gjort betydelige fremskridt i bekæmpelsen af dette problem. Ved at vælge vine med alternative lukninger eller fra producenter, der anvender strenge kvalitetskontroller, kan man minimere risikoen for at støde på propfejl. Og mens ingen ønsker at åbne en flaske vin kun for at finde den ødelagt af TCA, er det en trøst at vide, at problemet er anerkendt, og at der arbejdes hårdt for at løse det.

   Tilbage til blog